Pelekääkkönää jOulua? Elä pelekää. Koe nämä 12 jouluista elämystä ja tapahtumaa Oulussa!

Joulunaikaan on satsattu Oulussa tänä vuonna erityisen paljon ja kaupungin joulutunnelmaa kannattaa tulla ihastelemaan kauempaakin. Kokosimme 12 erilaista vinkkiä ja tapahtumaa, jotka kannattaa kokea tänä vuonna jOulussa!

Lisää suosikkeihinKatso kaikki suosikkisi

1. Joulumetsä: Rotuaarin aukio muuttuu tunnelmalliseksi joulumetsäksi!

Rotuaarin aukio muuttuu 5. joulukuuta tunnelmalliseksi joulumetsäksi, jossa pääsee viikonloppuisin myös paistamaan makkaraa Oulun Ladun ylläpitämässä tulisijassa. Joulumetsän viereen sisätiloihin avautuu Taito Shop Oulun Joulumyymälä.

Joulumetsässä järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Löydät tarkemmat tiedot joulunajan tapahtumista tapahtumakalenteristamme!

Joulumetsä on avoinna 6.-28.12.

Katso tapahtumakalenteri

2. Tiernatori: Oulun oma joulutori uudistuu

Oulu tunnetaan perinteisenä tiernakaupunkina: tierna-aika käynnistyy Oulussa marraskuun alussa ja jatkuu aina jouluaattoon asti. Tierna-ajan tapahtumien lisäksi tunnelmoimaan pääsee perinteisellä Tiernatorilla.

Tiernatori laajenee tänä vuonna ja perinteiset punaiset mökit pystytetään Valkean eteen Kauppurien aukiolle. Tiernatorilta löydät jouluisia lahjatuotteita, käsitöitä sekä ruokatuotteita. Myös Kädentaitajien lahjapaja sijaitsee Tiernatorin kupeessa, Kauppurienkadun ja Isokadun risteyksen kulmassa, entisessä Balmuir-liikkeen tilassa.

Tiernatori on avoinna 7.-22.12.

Katso tapahtumakalenteri
Kuva: Kauppakeskus Valkea

3. Jouluostoksille Oulussa: Kauppakeskus Valkea ja perinteinen Kauppahalli

Kauppakeskus Valkea on Oulun joulun tunnelmallinen sydän. Joulupukki on tavattavissa Valkean 3. kerroksessa ja pisteeltä löytyvään postilaatikkoon voi jättää joulupukille osoitettuja kirjeitä kauppakeskuksen ollessa avoinna. Löydät myös lahjapaketointipisteen Valkean 3. kerroksesta, Leikkipaikka Roihulan kupeesta, joulukuun ajan.

Valkean Kesäkadulla järjestetään lauantaina 16.12. klo 9–19 Valkean joulumyyjäiset. Myyjäisissä on mukana on monta eri toimijaa, joiden tuotteet ilahduttavat ostajaansa ja ovat takuulla mukava yllätys esimerkiksi joulupaketissa.

Aitoon joulutunnelmaan pääsee myös Oulun Kauppahallissa, joka kuhisee elämää joulun alla. Kauppahallin joulukauden avausta vietetään 30.11.-2.12.2023 pidettävällä Kauppahallin Joulun Avaus -tapahtumalla. 30.11. sytytetään myös joulukuusen valot Oulun torilla.

4. Pohjois-Pohjanmaa museo: joulun (t)aikaa Ainolassa

Pohjois-Pohjanmaan museo aloittaa joulun vieton 21.11.2023! Tule kokemaan joulu historiallisessa Ainolan rakennuksessa vielä kerran! Museon näyttelyt on koristeltu aikakausien mukaisilla joulukoristeilla. Esillä on myös jättijoulukalenteri, jonka jokaisessa luukussa on joulun perinnetietoa! 

Avoinna ti—pe klo 9—16 sekä la—su klo 10—17!

Vapaa pääsy.

Katso lisää

5. Koe taianomainen joulutarina Kipponien kanssa!

Koe taianomainen tarina aidossa satumetsässä ja luo yhteys oikean Kipponin kanssa! Lähde mukaan jOulun taianomaisimpaan tarinaelämykseen ponilla ratsastaen!

Retki koetaan yhdessä vanhempien taluttaessa lapsiaan koulutettujen Kipponien selässä. Näin elämyksestä riittää jaettavaa perheen kesken pitkäksi aikaa. Kipponien ponit ovat hyvin koulutettuja ja rauhallisia, joten aiempaa kokemusta ponin taluttamisesta ei tarvita. Taluttajaksi voi lähteä myös vaikkapa kummi, isovanhemmat tai joku muu läheinen aikuinen. Retkelle mahtuu mukaan kaksi aikuista yhtä lasta kohden. Retki sopii myös perheen pienimmille ja retkelle voi lähteä mukaan myös kävellen.

Retket lähtevät hevostilan suloisesta Kipponi-kylästä, missä palvelee myös pieni kahvila.

Kipponien jouluretket pyörivät 18.11.2023-6.1.2024!

Lue lisää ja varaa retki

6. Pikisaaren joulu: jouluikkunat ja joulun rauhaa Merimiehenkotimuseolla

Merimiehenkotimuseoon laskeutuu joulun rauha 9.12.2023! Merimiehenkotimuseossa jouluperinteet, musiikki, satuhetket ja joulukalenteri vievät sinut vanhan ajan joulun tunnelmaan. Museokaupasta voit löytää lahjoja paketoitavaksi pukin konttiin! Astele siis Pikisaareen joulua katsomaan!

Avoinna 9.—22.12.2023, ke—su klo 12—18. Vapaa pääsy. 

Käväise myös kurkkimassa Merimiehenkotimuseon ikkunoista sisään! Joulukoristen somistellut ja valaistut ikkunat kutsuvat kurkistelemaan joulun tunnelmaa. Ikkunat on valaistu 3.12.—7.1. klo 7—24, joten pääset tutustumaan niihin myös silloin, kun museo on kiinni. 

Katso lisää täältä

7. Loppulan luontokahvila: luonnonläheistä joulutunnelmaa Sanginjoella

Tontut valtaavat Loppulan luontokahvilan pihapiirin Sanginjoella! Sanginjoella sijaitseva tunnelmallinen, vanha metsänvartijantalo kutsuu sinut joulutunnelmaan.

Lauantaina 2.12. klo 12 – 18 Loppulan pihapiirissä pidetään lähituotteisiin keskittyvät joulumyyjäiset ja samana päivänä avautuu koko perheen tonttupolku.

Tontut ovat tavattavissa koko viikonlopun ajan sekä 9.-10.12.

Katso Loppulan joulutapahtumat täältä

8. Koko perheen joulukonsertit: Kulttuurikeskus Valve ja Oulun Sinfonia

Koko perheen kanssa joulumusiikista pääsee nauttimaan Kulttuuritalo Valveella sekä Oulun Sinfonian konserteissa. Kulttuuritalo Valveella Mimmit-yhtyeen koko perheen joulukonsertti Puhuri johdattaa sunnuntaina 26.11. klo 15 kuuntelijat joulun tunnelmaan ja valkoisten lumihankien keskelle. SOIVAN SIILIN JOULU -koko perheen joulukonsertti pidetään Valveella puolestaan 10.12. klo 14 ja klo 16.

Oulu Sinfonia päättää syyskautensa jouluiseen koko perheen elokuvaklassikkoon. Yksin kotona -elokuva koetaan Madetojan salissa suurelta valkokankaalta torstaina 14.12. sekä perjantaina 15.12. orkesterin esittäessä musiikin livenä. Halutessasi voit nauttia ennen konserttia herkullisesta Home Alone -buffetista Ravintola Preludissa. Kurkkaa lisätiedot Oulu Sinfonian verkkosivuilta!

Kaikkien joulukonserttien aikataulut löydät kätevimmin tapahtumakalenteristamme!

Katso tapahtumakalenteri

9. Senioreiden perinnejoulu idyllisessä Lomakoti Onnelassa

Joulu on aikaa, jolloin tullaan yhdelle koolle, eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin.  Idyllinen Lomakoti Onnela Haukiputaan Asemakylällä, luonnonvaraisen Kiiminkijoen rannalla kutsuu seniorit yksin tai ystävän kanssa perinteiseen joulun viettoon luokseen. Rauhallinen joulun vietto alkaa lauantaina 23.12 2023 klo 17 ja täysihoidosta nautitaan perinteisin jouluherkuin aina keskiviikon 27.12.2023 aamupäivään asti. Ohjelma vaalii joulun perinteitä ja takaa mahdollisuuden rentoutua ja nauttia kiireettömästä yhdessäolosta.

Tutustu Lomakoti Onnelaan

10. Joulutunnelmaa talvisesta luonnosta Lappiksen ohjatuilla retkillä

Lähde hakemaan joulutunnelmaa Oulun talvisesta lähiluonnosta! Lappiksen viikkoretket pyörivät talvella tiistaisin, torstaisin ja suunnuntaisin. Tämän lisäksi voit varata myös yksityisretken erikseen.

Fatbikeretkellä pääset tutustumaan talviseen pyöräilyyn oululaisten tapaan. Retki alkaa Pikisaaresta ja kiertää suistoalueen kauneimmat ja parhaimmat pyöräilyreitit. Opas pitää huolen reitistä ja kertoilee matkan varrella paikallisesta maisemasta, kulttuurista ja tavoista.

Liukulumikenkäretkellä liikutaan talvisessa luonnossa. Karvapohjaisilla suksilla hiihto on mukavaa ja ei vaadi aikaisempaa kokemusta. Retki suuntautuu Kivikkokankaan monipuoliseen maastoon. Retken aikana opas tarjoilee lämmintä mehua ja kertoilee Suomen luonnosta sekä huolehtii reitistä. Retken hintaan kuuluu tietysti myös liukulumikengät ja sauvat.

Lappis järjestää myös talviretkiä Lintulan lumoavaan metsään. Viikko-ohjelman retket ovat takuulähtöjä, joten yksikin asiakas riittää retken toteutumiseen. Hinta sisältää oppaan palvelut ja tulistelueväät (makkara, juoma, nokipannukahvi/tee ja pulla).

Lue lisää retkistä

11. Kodikas joulu Nallikarissa meren äärellä

Oulun Nallikarissa on helppo yhdistää perinteet ja kokeilla jotain uutta. Nallikarin modernit villat ja kodikkaat lomamökit tarjoavat mahdollisuuden paeta kaupungin kiirettä ja antaa tilaa perinteiselle joulujuhlalle.

Sekä Villoista että Lomamökeistä löytyy hyvin varusteltu keittiö, jossa paistuvat perinteiset jouluherkut. Villoissa lämpenee oma joulusauna ja Lomamökkien asiakkaat voivat hyödyntää yleisiä saunoja.

Kun jouluruoka painaa vatsaa ja ikkunasta avautuva valkoinen maisema näyttää houkuttelevalta, voi Nallikarissa astua helposti lähiluontoon. Meren äärellä sijaitsevasta majoituksesta pääsee muutamassa minuutissa ihailemaan kuuluisaa Nallikarin uimarantaa. Jäätyvä meri, kuuran peittämä hiekkaranta ja punertava taivaanranta luovat ainutlaatuisen joulutunnelman ja maiseman joulun ajan kävelyille.

Katso Nallikarin vinkit joulun viettoon

12. Taito Shopin joulumyymälä ja jouluiset käsityöpajat

TaitoShop Oulun Joulumyymälä avataan Rotuaarilla 5.12.2023 klo 10.00. Myymälä on todellinen jouluihmisen aarreaitta: täältä löytyy lahjaideoita jokaiselle! Tuotteet ovat kotimaista laatua ja oululainen osaaminen on vahvasti esillä. Myymälä on auki arkisin klo 10-18, lauantaisin klo 10-16 ja sunnuntaisin klo 11-15.

Keskiviikkoisin myymälässä on jouluinen työpaja klo 14-17 ja lauantaisin klo 11-14. Osa työpajoista on maksuttomia, osaan on pieni materiaalimaksu – ajankohtaiset tiedot työpajoista saat Taito Pohjois-Pohjanmaan Facebook-sivuilta.

Ennen joulumyymälän avausta TaitoShopin joulunavausta vietetään tutussa myymälässä Rautatienkadulla lauantaina 25.11. klo 10-14. Luvassa on himmelityönäytös, raamikudontaa sekä kynttilänmaalaustyöpaja.

Katso lisää täältä