I havsnära Uleåborg går en sommardag med barnen i ett huj. Det finns aktiviteter för alla smaker – men hinner mamma och pappa med i svängarna? Vi har följt en familj under en dag i Nallikari och vid salutorget. Gruppen leddes av 7-åriga Vili tätt följd av mamma Kati och pappa Mikko.

 

Kl. 9
Frukost på Break Sokos Hotel Eden

Dagen börjar med att familjen avnjuter en bufféfrukost i lugn och ro. Det finns gott om plats i restaurangen, även om den vackra utsikten lockat många andra också. Vili betraktar det breda urvalet och fyller i egen takt tallriken med det han vill äta. Han verkar gilla frukt och varma karelska piroger.

Morgonen kunde inte börja i en vackrare miljö. Föräldrarna kan dock inte luta sig tillbaka någon längre stund för att beundra havsutsikten från panoramafönstren i restaurangen. Vili, 7 år, har nämligen upptäckt chokladfontänen! ”Hur fungerar den här?” Han lär sig snabbt hur man ska rulla marshmallows i fontänen. Riktigt coolt!

 

Kl. 10
Familjen hyr cyklar och en trampbil vid uthyrningen i Nallikari

Efter frukosten vill familjen utforska Nallikari och holmen Hietasaari. De styr stegen mot uthyrningen vid Nallikari Lomakylä & Camping med en cykeltur i åtanke. Vili blir eld och lågor när han upptäcker att det utöver färggranna Jopo-cyklar även finns trampbilar vid uthyrningen. Han bemästrar trampbilen genast: ”Pappa, kolla in det här!” Föräldrarna får trampa på för att hinna med i sonens fart.

Det går undan, men en trampbil är ett enkelt och tryggt färdmedel för barn. Enligt föräldrarna passar det utmärkt att utforska vackra Hietasaari med cykel. Strandboulevarden är i gott skick och det finns många cykelvägar. ”Det här kommer vi garanterat att göra om”, säger mamma Kati. ”Jätteroligt!”, konstaterar Vili.

 

Kl. 12
Lunch på restaurang Nallikari

Vili skulle gärna åka vidare med trampbilen, men han känner doften av god mat. ”Mamma, jag är hungrig!” Lyckligtvis ligger lunchrestaurangen inte långt borta.

Bredvid Nallikari fyr ligger restaurang Nallikari som serverar en skärgårdslunchbuffé med somrigt lätta delikatesser från havet. Det är inte varje dag man får avnjuta en buffélunch med ett så brett urval av fiskrätter, allra minst i en restaurang med en så vacker utsikt. För Vili finns det en barnmeny där han snabbt hittar det han vill ha.

”Ett underbart ställe och vilken god mat!”, konstaterar föräldrarna.

 

Kl. 13
Vauhtipuisto Amusement Park

”Till Vauhtipuisto!”, ropar Vili och jagar på sina föräldrar. Vili har besökt Fartsparken på Hietasaari tidigare och ett besök i den är ett måste.

Vili gillar när det går undan och i Vauhtipuisto finns det bland annat minibilar för barn. De har riktiga förbränningsmotorer som ger ifrån sig ett knattrande ljud. Barn får köra ensamma eller med en förälder.

Det går smidigt att förflytta sig med Vili i Vauhtipuisto. Området är lagom kompakt och föräldrarna har hela tiden uppsikt över Vili, även om han springer från attraktion till attraktion och också får testa dem ensam. Det finns karuseller för alla åldrar och i hoppborgen är det så roligt att man kunde stanna hela dagen!

Föräldrarna ger Vauhtipuisto beröm för att den är lagom stor och känns så trygg att barnen vågar testa attraktionerna ensamma.

 

Kl. 15
Salutorget Torinranta

”Glass!”, önskar sig Vili då föräldrarna funderar på om det börjar vara dags för ett litet mellanmål. På salutorget i Uleåborg är det trevligt att sitta en stund och äta någonting gott.

När vi kommer till salutorget är statyn Torgpolisen det första Vili ser. Det är roligt att ge polismannen en kram om den runda magen och ta ett foto bredvid honom som minne från Uleåborgsresan.

Vad är väl ett marknadsbesök utan lakrits som säljs metervis? Vili får välja sin favoritsmak. Torghandeln är ett programnummer i sig. Det är spännande att själv få välja och betala sina inköp.

Till slut har Vili ändå ro att sätta sig ner och titta på folkvimlet och njuta av stämningen – och glassen förstås!

 

Det bästa med dagen enligt Vili

  1. Att åka trampbil
  2. Minibilarna i Vauhtipuisto
  3. Lakritsen på salutorget

 

Det bästa med dagen enligt föräldrarna

  1. Lunchbuffén på restaurang Nallikari
  2. Cykelhyrningen
  3. Frukosten på Sokos Hotel Eden

 

Läs mer: visitoulu.fi/sv/barnfamiljer

Edellinen