I Uleåborg finns det gott om kultur, historia, arkitektur, musik, vetenskap och god mat för stadssemestrare. Vi har samlat ihop de bästa tipsen som ger dig sommarens mest givande stadssemester!

 

Ta del av Uleåborgs arkitektur

I Uleåborg finns det gott om sevärdheter för alla som gillar arkitektur. Bara i centrum på gångavstånd finns neoklassiska Uleåborgs domkyrka som sjuder av Carl Engels arv, Uleåborgs stadshus och kulturhuset Valve representerar nyrenässansen och monumentalcentret som utgörs av stadsbiblioteket representerar modern betongbyggnad.

 

Arkitektoniskt intressanta besöksmål lite längre bort är trähusområdet Raksila, frontsoldatområdet Karjasilta samt 2005 års bostadsmässoområde i Toppilansaari. I Uleåborg finns även empire- och jugendstil, tidig funktionalism samt byggnader som har formgivits av Alvar Aalto.

 

Besök Beckholmen

Genom att korsa en enda bro vid salutorget hittar du det historiskt viktiga skyddade området Beckholmen. Där bor det främst konstnärer och hantverkare. På holmen finns till exempel Uleåborgs äldsta träbyggnad Matilas hus från 1700-talet som fungerar som sjömanshemmuseum.

På sensationellt vackra Beckholmen finns även konstnärers och hantverkares arbetslokaler och butiker samt den mysiga restaurangen Sokeri-Jussin Kievari som serverar traditionell finsk mat och lokala smaker. Runt holmen går en promenadstig längs med vilken man kan beundra havslandskapet.

 

Gör en djupdykning i den botaniska trädgården

Norr om Uleåborgs universitet finns en botanisk trädgård med såväl växthus och en utomhusträdgård. Bara i växthuset finns cirka 1 400 olika växtarter i tropiskt och subtropiskt samt tempererat klimat, en ormbunksavdelning och ett terrarium med till exempel insektsätande växter. I utomhusträdgården finns mer än 5 000 växtsorter från medicinska växter och nyttoväxter till alpväxter och ett arboretumområde. Till den botaniska trädgården tar du dig smidigt med lokalbuss.

Ät er mätta i restaurangkvarteret

Uleåborgs nya restaurangkvarter består av restaurangerna Rauhala, Voimala 1889 och Tuba Food & Lounge som ligger på samma gård vid Ainola-parken. I nostalgiska över 120 år gamla Rauhala serveras smaklig husmanskost till lunch. Voimala 1889 ska du passa på att besöka kvällstid. Här anordnas nämligen olika kulturevenemang, spelningar och konserter.

Tuba Food & Lounge är en kulturrestaurang i återbruksanda med närodlat och ekologiska produkter som serverar lunch på vardagar, brunch på helgerna och något för de kulturintresserade i form av spelningar, jamkvällar och kulturfester. På Tuba finns även stadens godaste burgare.

 

Te klockan fem på De Gamlas Hem

De Gamlas Hem Hotel & Restaurant är ett historiskt, totalrenoverat, skyddat boutiquehotell med 17 rum i närheten av Uleåborgs centrum. Redan 1906 tog vi hand om och serverade civiliserade och ärevördiga äldre damer när huset var privat ålderdomshem för Uleåborgs adel. Restaurangen serverar te varje dag klockan fem. Det innefattar en kopp varmt och smakrika salta och söta delikatesser.

 

Upplev Brahestads gamla stad

Drygt en timmes bilfärd från Uleåborg ligger den lilla kuststaden Brahestad vars gamla stadsdel är en av landets bäst bevarade trästäder från 1800-talet. På området finns det cirka 150 gamla bostadshus och cirka 200 ekonomibyggnader. Ta en kopp kaffe i Langin Kauppahuone och besök Finlands äldsta lokalmuseum Packhus. Brahestads museums mest berömda sevärdhet, världens äldsta bevarade dykardräkt med namnet Wanha Herra, finns utställd på dykningsavdelningen i museet Kronomagasinet.

 

Läs mer: visitoulu.fi/sv/stadssemestrare

Seuraava