Sjöar och älvar

– 

Den nordiska naturen är förunderlig, häpnadsväckande och fylld av upplevelser. Det vet även de som varje vår väntar på islossningen och gissar på rätt islossningsdag i Uleåborg med omnejd. Brus, dån och vattenskvalp – när de väldiga ismassorna rör på sig är det både storslaget att se på och fantastiskt att lyssna till. Islossningen i älvarna är när den är som bäst ett svindlande naturskådespel, där det strömmande vattnets kraft för med sig väldiga isflak nedströms, vilket även ofta orsakar stora dammar och flöden.

Vattenområdena i den nordiska naturen är fulla av aktiviteter. Kiminge älv utmanar även mer erfarna paddlare i de många forsarna i den fritt strömmande älven. Under färden bjuder särskilt den skummande forsen av svårighetsgrad tre på höga farter. Har du däremot lite lugnare tempo i åtanke kan du i maj-juni ta dig nerför forsarna i Koitelinkoski, som är en del av Kiminge älv, med en stor gummibåt. De som önskar ta sig fram vattenvägen kan även hyra kajaker och indiankanoter.

Älvar som flyter genom Uleåborgsområdet erbjuder bra fiskeställen. Längs den nästan 180 kilometer långa Kiminge älv finns åtskilliga ställen där du kan sträcka din fiskelina. Även Sanginjoki, Iijoki och Ule älv erbjuder goda fiskeställen. En lax som du själv har fångat måste väl ändå vara den bästa presenten att ta med sig hem från Uleåborgsområdet.

Om du vill lära dig mer om fiske eller få tips av områdets fiskare, kan det vara idé att delta i någon av de fiskekurser som ordnas av GoArctic! och Erä-Pata. Kursledarna kan fiskevattnen i området utan och innan och leder dig till de bästa fiskeställena. I Lohilaakso (Laxdalen) i Kalajoki kan du själv fiska en läcker middag, som därefter tillagas av kocken i restaurangen.”

Se mer