Top 5 sights in Oulu

– 

Torgpolisen
Torgpolisstatyn vakar över torget framför den över hundra år gamla saluhallen. Den bastanta figuren är en populär selfie-kompis bland Uleåborgs besökare.

Uleåborgs domkyrka
På platsen för Uleåborgs domkyrka stod ursprungligen en träkyrka byggd på 1610-talet, som sedermera fick rivas på grund av dess dåliga skick. Uleåborgs domkyrka stod färdig 1777 och planerades av Daniel Hagman från Sundsvall i Sverige. Kyrkan byggdes av natursten och blev så stor, att Uleåborgs alla dåvarande 2 400 invånare samtidigt kunde delta i en gudstjänst. Branden i Uleåborg år 1822 förstörde kyrkans trästrukturer. Endast stenväggarna förblev intakta och man lyckades rädda lösöret.
Den aktuella stenkyrkan byggdes snart upp på grunden för den nerbrunna kyrkan enligt C.L. Engels nyklassiska ritningar och stod färdig år 1832.
Domkyrkan är öppen på sommaren och från juni till augusti finns en guide på plats i kyrkan. I Domkyrkans källare finns även ett sommarcafé i kryptan.

Stadshuset
Uleåborgs stadshus har ett färgstarkt förflutet eftersom huset under årens gång har fungerat såväl som societetshus, hotell och biograf. Byggnaden i nyrenässansstil byggdes ursprungligen på platsen för Societetshuset, även kallat Susiteetti, som förstördes i branden 1882.

Statyn Ajan kulku (”Tidens gång”)
Bakom stadshuset på Torikatu finns statyn Ajan kulku (”Tidens gång”) som uleåborgarna har tagit till sina hjärtan. Statyn skildrar typiska yrken bland stadsborna i forna tider. Figurerna är ofta klädda i kläder som stadsborna har tillverkat åt dem. Bland figurerna finns även den omtyckta pojken Martti, som representerar den nordliga huvudstadens framtid.

Observatoriet
Sjöfartsstudenterna siktade mot stjärnorna i Uleåborgs sjöfartsskolas observatorium på Linnansaari som stod färdigt 1875. Skolan byggdes ursprungligen på den restaurerade grunden till Uleåborgs slott, som förstördes när krutlagret exploderade år 1793.
Det ståtliga observatoriet i gnistrande pastellfärger har fungerat som sommarcafé sedan 1912. Där kan du från och med valborg njuta av en kaffekopp, köpa sommarlektyr och bekanta dig med utställda konstverk. Från observatoriet kan man även se forsen Merikoski. Den fritt strömmande forsen var på 1800-talet en stor prövning även för de mest skickliga roddarna som transporterade tjära.
På sommaren bjuder slottets källare in besökare för att bekanta sig med en utställning över slottets historia. Man har i århundraden letat efter en hemlig gång mellan ön Linnansaari och staden. Hittar du den?

Se mer