Ule älvs delta

– 

Hietasaari

Hietasaari ligger två kilometer från Uleåborgs centrum. Det är lätt att ta sig till ön längs leder för lätt trafik. På Hietasaari finns bland annat otaliga cykelvägar, en motionsbana med belysning och den populära badstranden Nallikari med sina tjänster. På öns västra sida har man utsikt över det öppna havet och på den östra sidan finns Ule älvs frodiga delta.

På Hietasaari finns två fågelskådningstorn med fin havsutsikt. Norr om Vaaskiventie finns dansbanan Loistokarin lava, som också nås med rullstol från spahotell Eden. På den sydvästra stranden finns fågelskådningstornet Rantakurvin lintutorni, som nås lättast via slutet av Vaaskiventie eller Johteenkuja (bågskyttebanan). Parkeringsområden för bilar finns i Nallikari, Kansankentta och i närheten av bågskyttebanan. Vid friluftsstigen söderut från Loistokarin lava finns en brasplats.

Oljehamnen på Vihreäsaari söder om Hietasaari är stängd för allmänheten.

Pikisaari

Pikisaari är en ö med många hantverkare och konstnärer. Ön är belägen nära Uleåborgs centrum mellan salutorget och Hietasaari och är lätt att nå längs leder för lätt trafik eller längs Pursitie via Raatin saari. Från Pikisaari kommer man till Hietasaari längs en led för lätt trafik som är en populär friluftsrutt i synnerhet på sommaren. Pikisaarenreitti är en ca 2 km lång rutt runt Pikisaari med utsikt över fjärdarna Rommakonselkä och Hartaanselkä.

Hupisaaret

Hupisaaret ligger alldeles intill Uleåborgs centrum. Området omfattar flera öar söder om Ule älv nedanför Merikoski kraftverksdamm, nordost om Myllytulli och centrum. Hupisaaret separeras från staden av farlederna Lasaretinväylä och Kallisenvirta. Hupisaaret omfattar alla små öar på stadssidan av Ule älv, men egentliga Hupisaaret består av de otaliga öarna mellan Kiikkusaari och Lasaretinsaari.

Hupisaaret nås lättast längs leder för lätt trafik. För dem som kommer med bil finns det parkeringsplatser vid konstmuseet, Koskikeskus, Raatti och längs Koskitie.

Hupisaaret kännetecknas av grunda bäckar och små dammar med vita broar. Det finns otaliga stigar på området som bildar ett tätt nätverk.  De breda stigarna på Hupisaaret är belagda med stenaska och lämpar sig också för rullstol och barnvagn. Aktiviteter för barn finns i lekparken på Kiikkussaari, där det också finns ett kafé och en grillplats. Besöksmål och sevärdheter på området är bland annat Norra Österbottens museum, konstmuseet Taidemuseo, sommarteatern Hupisaarten kesäteatteri, stadsträdgårdens växthus, arboretum och Finlands längsta fiskväg.

Värttö strand

Värttö strand ligger vid Ule älv på 2,5 kilometer från Uleåborgs centrum. Värttö har bra förbindelser för lätt trafik till exempel till Hupisaaret. Värttö har båthamn, badstrand och kafé i Koivuranta. Det finns en parkeringsplats vid Koivuranta kafé.

Parken i Meri-Toppila

Parken i Meri-Toppila är belägen ca 3 km norr om Uleåborgs centrum. Det är ett lokalt rekreationsområde för stadens invånare. De goda förbindelserna för lätt trafik förbinder parkområdet med omgivningen, vilket gör det lättillgängligt för lokala invånare och andra stadsbor.  I parken finns en avgiftsfri frisbeegolfbana med 18 hål anlagd 2007. Dessutom har parken en ny grillplats från 2013 vid havet. Andra grillplatser finns i Tukkisaari, Hupisaaret och Pakkalanranta.

Se mer