Järvet ja joet

Pohjoisen luonto  on ihmeellinen, yllätyksellinen ja täynnä oivalluksia. Sen tietävät myös Oulun seudulla jäiden lähtöä keväisin odottavat ja oikeaa jäidenlähtöpäivää arvailevat. Kohinaa, pauketta ja veden lotinaa, valtavien jäämassojen liikehdintä on vaikuttavien näkymien lisäksi upeaa kuunneltavaa. Jokien jäiden lähtö on parhaimmillaan huikea luonnonnäytelmä, jossa virtaavan veden voima vie valtavia jäälauttoja alavirtaan, aiheuttaen usein myös isoja patoja ja tulvia.

Pohjoisen luonnon vesialueet ovat täynnä aktiviteetteja. Kiiminkijoki tuo haastetta kokeneemmallekin melojalle vapaana virtaavan joen monissa koskissa. Vauhtia tarjoilee erityisesti matkan varrella kuohuva III-luokan koski. Jos mielessä on hieman rauhallisempaa menoa, voi Kiiminkijokeen kuuluvassa Koitelinkoskessa laskea koskea touko-kesäkuussa isoilla kumiveneillä. Vesiteitse liikkujat voivat vuokrata alleen myös kajakkeja ja intiaanikanootteja.

Parhaat paikat siimojen kiristelyyn
Oulun seutua halkovat joet tarjoavat anteliaita kalapaikkoja. Lähes 180 kilometriä pitkän Kiiminkijoen varrella on runsaasti paikkoja siimojen kiristelyyn. Sanginjoki, Iijoki ja Oulujoki tarjoavat myös herkullisia kalapaikkoja. Omaan syöttiin tarttunut lohi lienee paras tuliainen Oulun seudulta. Jos toivoo oppia ja vinkkejä seudun kalamiehiltä, kannattaa suunnata GoArctic!:n ja Erä-Padan kalastuskursseille, joissa alueen kalavedet hyvin tuntevat mestarit johdattavat parhaille kalapaikoille. Kalajoen Lohilaaksossa voi itse kalastaa herkullisen illallisen, jonka ravintolan kokki sitten valmistaa.

 

Voisit olla myös kiinnostunut näistä!