Koiteli

Koitelinkoski on kaunis kohde Oulun seudulla vieraileville luontoa arvostaville matkailijoille sekä paikallisille päiväkävijöille. Kumpuilevien kangasmetsien ja rikkaan kasvimaailman reunustama runsassaarinen Koitelin alue on erinomainen kalastus-, melonta- ja patikointipaikka. Neljä kilometriä Kiimingin keskustasta sijaitseva Koitelinkoski on osa vapaana virtaavaa Kiiminkijokea. Koskelle on Oulusta nopea 24 kilometrin ajomatka. Alueesta voi nauttia jalkaisin kulkemalla pitkin mantereella ja saarissa mutkittelevia merkittyjä reittejä. Koitelin Pikku-, Saha- ja Pikniksaareen pääsee yli riippusiltojen, joilla seikkailu jää varsinkin lasten ja nuorten mieleen. Rantakalliot ovat mukavia istahtamispaikkoja ja sopivat luonnon tarkkailuun. Virkistäytyminen ja omien eväiden valmistaminen sujuu alueen useilla tulentekopaikoilla. Sahasaaressa palvelee myös kesäkahvila Tunnelmatupa, joka on talvisin avoinna tilauksesta.

Koko perheen kalastuspaikka

Koitelinkoski on myös erinomainen kalastuskohde koko perheelle. Se soveltuu hyvin rannalta tapahtuvaan uistinkalastukseen ja erityisesti perhokalastukseen kevyillä heittokalastusvälineillä. Kosken luontaisia kalalajeja ovat harjus, hauki ja ahven. Se on yksi Kiiminkijoen erityiskalastusalueista, joista voi napata myös touko–elokuussa istutettavaa meritaimenta. Kiiminkijoella on käytössä yhteisviehelupa, jolla saa kalastaa koko joen pääuomassa aina Puolangalta Haukiputaalle.

Kiiminkijoen melontareitit

Maisemaltaan vaihteleva Kiiminkijoki virtaa Kainuusta Puolangan erämaaluonnon läpi aina Pohjanmaan maalaismaisemiin. Joella järjestetään kesäisin opastettua retkimelontaa ja koskenlaskua kumilautalla. Talvisin alueella kulkee merkittyjä moottorikelkka- ja hiihtoreittejä. Kiiminkijoen melontaolosuhteet vaihtelevat kauden aikana vuodenajan ja virtaaman mukaan. Kesä–heinäkuussa virtaus on vähäistä ja kosket ovat helpompia kulkea. Jäiden lähdön jälkeen Koitelinkoski on keskivaikea III-luokan alue, mutta virtaus rauhoittuu juhannuksen tienoilla. Vaativien osuuksien vastapainoksi aloittelijoille löytyy rauhallinen harjoitteluympäristö muun muassa Koitelin Tulikurkusta.

Päiväretkelle haluavat melojat voivat kokeilla esimerkiksi suosittua noin 30 kilometrin pituista reittiä Kiimingistä Haukiputaalle. Alueen matkailuyrittäjät järjestävät lyhyitä muutaman tunnin kestäviä melontaretkiä ja usean päivän safareita yhdistettynä esimerkiksi kalastukseen.

Koitelinkoski
Koitelinkoskentie 456
90900 Kiiminki

koiteli.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä!