Pilpasuo

Pilpasuo on laaja, lähes ojittamaton suoalue Itä-Oulussa. Se on valtakunnallinen soidensuojeluohjelman kohde ja Natura 2000 -suojelukohde. Valtaosa alueesta on hankittu suojelutarkoituksiin valtion omistukseen tai rauhoitettu yksityismaan suojelukohteeksi. Suurin osa Pilpasuosta on kehittynyt muinaiselle noin 3000 vuotta vanhalle merenrantaniitylle. Itse suoallas on vanhassa Oulujoen uomassa.

Pilpasuon alueella tapaat reheviä kuusikoita, kuivia kankaita, oululaisittain harvinaista tervalepikköä – jopa hiekkadyynejä. Erilaisia suotyyppejä löytyy 23. Pilpasuolla on paljon lähteitä, sillä suoaltaaseen purkautuu runsaasti pohjavesiä ympäröiviltä moreenikumpareilta ja Pilpakankaalta. Yksi Pilpasuon nähtävyyksistä on Ala-Korkiakankaan muinaisranta. Ala-Korkiakankaan lakea peittää louhikko, joka oli 6500 vuotta sitten pieni saari merellä. Nykyisin louhikko kohoaa 55 metriä merenpinnan yläpuolella. Louhikossa on myös ihmisen latomia kiviröykkiöitä. On yhä arvoitus, kuka ne teki, milloin ja miksi.

Monipuolinen luonto tekee Pilpasuosta lintujen suosikin. Alueelta voikin tavata lukuisia eri lintulajeja sekä mm. pöllöjä. Lisäksi alueella on monipuolinen muu eläimistö. Tavallisimpia nisäkäslajeja ovat orava, hirvi ja jänis, mutta alueella on myös mm. kettuja sekä pieniä näätäeläimiä lumikkoa ja kärppää.

Pilpasuon kukkaloistosta huolehtivat vaaleanpunakukkainen suokukka, näyttävä raate ja siro valkeakukkainen vaivero, joka kukkii runsaana touko–kesäkuun vaihteessa. Pahalammen ympäristössä voit nähdä kookkaan, tummanpunakukkaisen kurjenjalan. Suon yleisimpiä kasveja ovat rahkasammalet.

Pilpasuolla kulkee suurimmilta osin pitkostettu luontopolku. Tarjolla on kaksi eri reittiä: lyhyt yhden kilometrin mittainen reitti Pahalammen ympäri sopii erityisesti lapsiperheille, pitemmällä noin 7 kilometrin reitillä pääsee hyvin tutustumaan koko alueeseen. Pahalammen luoteispuolelta sekä suoalueen eteläosasta pitemmän reitin varrelta löytyvät taukopaikat ja laavut.

Pilpasuolle löytää helposti. Käänny Oulujoen pohjoispuoleiselta Vaalantieltä heti Sanginjoen ylityksen jälkeen vasemmalle Peräkyläntielle. Aja 1,5 kilometriä ja edelleen soratietä 2,3 kilometriä luontopolun parkkipaikalle.

 

Pilpasuon suojelualue ja luontopolku
Miehonseläntie 190–256
90650 Oulu

ouka.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä!