Pilpasuo

Pilpasuo: Avarilta aapasoilta muinaisrannoille

Pilpasuo soveltuu hyvin koko perheen päiväretkikohteeksi. Syksyisin alueella viihtyvät marjastajat ja sienestäjät. Pilpasuolla kulkee kaksi pitkospuin varustettua luontopolkua, joiden varrella voi hieroa älynystyröitä leikkimielisillä ja luontoaiheisilla tehtävärasteilla.

Lyhyempi kilometrin mittainen Aistireitti Pahalammen ympäri sopii erityisesti lapsiperheille. Pidemmällä 7 kilometrin Lystireitillä pääsee hyvin tutustumaan koko alueeseen. Pahalammen luoteispuolelta sekä Lystireitin varrelta löytyvät nuotiopaikat ja laavut. Aistireitti on merkitty oranssein maalimerkein ja Lystireitti sinisin maalimerkein reitin varren puihin.

Pilpasuo sijaitsee n. 20 km Oulun keskustasta ja kohteeseen löytää helposti autolla ja polkupyörällä. Oulujoen pohjoispuoleiselta Vaalantieltä käännytään heti Sanginjoen ylityksen jälkeen vasemmalle Peräkyläntielle. Peräkyläntietä ajetaan 1,5 kilometriä ja edelleen soratietä 2,3 kilometriä luontopolun alkuun pysäköintialueelle.

Pilpasuo on laaja suoalue Itä-Oulussa. Suurin osa Pilpasuosta on kehittynyt muinaiselle, noin 3000 vuotta vanhalle merenrantaniitylle. Pilpasuon alueella esiintyy reheviä kuusikoita, kuivia kankaita, oululaisittain harvinaista tervalepikköä – jopa hiekkadyynejä sekä useita erilaisia suotyyppejä ja lähteitä.

Yksi Pilpasuon erikoisuuksista on Ala-Korkiakankaan muinaisranta. Muinaisrannan lakea peittää louhikko, joka oli 6500 vuotta sitten pieni saari merellä. Nykyisin louhikko kohoaa 55 metriä merenpinnan yläpuolella. Louhikossa on myös ihmisen latomia kiviröykkiöitä. On yhä arvoitus, kuka ne teki, milloin ja miksi.

Monimuotoinen luonto houkuttelee Pilpasuolle monia eri lintulajeja, mm. pöllöjä. Suoalueen kukkaloistosta esimerkkeinä ovat vaaleanpunakukkainen suokukka, näyttävä raate ja siro valkeakukkainen vaivero, joka kukkii runsaana alkukesästä. Pahalammen ympäristössä kasvaa kookas, komea tummanpunakukkainen kurjenjalka. Rahkasammal on tyypillisin kasvi, jonka voit nähdä Pilpasuolla kulkiessa.

Kuva, joka sisältää kohteen näyttö, istuminen, pöytä, tietokone

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva, joka sisältää kohteen piirtäminen

Kuvaus luotu automaattisesti

Pilpasuon suojelualue ja luontopolku
Miehonseläntie 190–256
90650 Oulu

ouka.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä!