Oulun upeimmat luontokohteet – Katso 6 kauneinta luontoreittiä Oulun seudulla!

Oulun seudun luontokohteet ja luontoreitit ovat läpileikkaus pohjoisen luonnon monimuotoisuudesta. Ihaile luonnontilaisia koskia ja vanhoja metsiä, kierrä alueen erinomaisesti ylläpidetyt nuotiopaikat, tutustu alueen perinnemaisemiin ja -elinkeinoihin, tai liiku itsesi hikeen haluamasi lajin parissa samalla luonnosta nauttien. Kansallispuistojen lisäksi seudulta löytyy hienoja, pienempiä tutustumiskohteita.

Lisää suosikkeihinKatso kaikki suosikkisi

1. Koiteli – helppo retkikohde

Koitelissa eli Koitelinkoskella Kiiminkijoki virtaa kolmessa väylässä kallioperästä nousevien saarten välistä. Luonnonkaunis alue sijaitsee Kiimingissä, noin 25 km Oulusta Kuusamon suuntaan.

Lähes luonnontilaisessa Koitelissa luonnosta nauttimisen makuun pääsee helposti. Kosken kuohuihin voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti. Helppokulkuiset sillat ja merkityt reitit vievät saarelta toiselle, ja makkaran paistoon on useampi nuotiopaikka. Polttopuita toimitetaan kesäkaudella sekä koulujen loma-aikoina paikan päälle. Koitelista löytyy myös kesäkahvila ja WC.

2. Pilpasuolta löytyy soiden ja lajien kirjo

Pilpasuon suoalue sijaitsee Itä-Oulussa, vajaan 20 kilometrin päässä keskustasta. Lähes ojittamaton, laaja alue kuuluu valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan.

Pilpasuo on hyvä elinympäristö lukuisille harvinaisemmille kasvi- ja eläinlajeille. Alueella on jopa 23 erilaista suotyyppiä. Pitkospuita pitkin kulkien näkee kangasmetsän ja kuusikon lisäksi esimerkiksi tervalepikköä, ja välillä reitti kulkee metsästä laajoille suoaukeille. Puolivälissä 7 km pituista reittiä sijaitsevalla laavulla ja nuotiopaikalla voi nauttia eväät.

3. Virpiniemi liikuttaa luonnossa

Virpiniemi sijaitsee Pohjanlahden rannalla Oulun luoteispuolella, noin 20 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Alueelta löytyy monipuolinen virkistys- ja liikuntaympäristö. Virpiniemessä pääsee liikkumaan hiihtäen vaihtelevassa metsäisessä maastossa ja meren jäällä, tai hiomaan taitojaan sekä frisbeegolfin että perinteisen golfin parissa.

Virpiniemen liikuntaopisto tarjoaa monipuoliset puitteet ja opastusta ulkoliikuntalajien harrastamiseen. Esimerkiksi vaellukseen pääsee tutustumaan alkeista lähtien. Matkailija voi majoittua opiston huviloissa ja huoneistoissa. Virpiniemestä löytyy myös leirintäalue.

4. Sanginjoen koskematon metsä lumoaa

Sanginjoen luonnonsuojelualue sijaitsee noin 20 kilometriä Oulusta koilliseen. Se eroaa maisemallisesti muista Oulun seudun metsäalueista. Kankaat ja rämeet, pienet lammet sekä rehevä jokivarsi majoittavat suojiinsa monipuolisen linnuston. Myös laajoja yhtenäisiä metsäalueita sekä kookasta puustoa vaativat lajit viihtyvät Sanginjoen metsissä.

Sanginjoella vanhaa metsää löytyy enemmän kuin ympäristön talousmetsistä. Täysin koskematontakin metsää on jäljellä suojelualueilla, joita pääsee tutkimaan parhaiten kävellen. Alueelle on rakennettu kattavasti retkeilypolkuja, nuotiopaikkoja ja riistapolkuja.

5. Perinnemaisemassa kuohuva Liimanninkoski

Liimanninkosken lehtojensuojelualue sijaitsee Muhoksella, noin 6 km Muhokselta Kajaanin suuntaan. Muhosjoen rantojen perinnemaisema sekä mutkitteleva jokiuoma koskineen muodostavat mielenkiintoisen kulttuuri- ja luontokokonaisuuden.

Joenrannan maastossa kulkee noin 1,4 kilometrin mittainen opastettu luontopolku, joka sopii hyvin lyhyisiin luontoretkiin ja aloitteleville retkeilijöille. Polun alkupäässä sijaitsee vanha puimala, jossa on esillä vanhaa maatalousesineistöä. Puimalassa voi pitää esimerkiksi opetustuokioita tai syödä eväät.

6. Syöte, Rokua, Hailuoto ja muut luontokohteet Pohjolan rengastiellä

Oulun lähistöllä sijaitsee useita kiinnostavia päiväretkikohteita luontoliikkujille! Pohjolan rengastie, jonka varrella Oulukin sijaitsee, on luontoretkeilijän unelmakohde metsineen, saaristoineen ja tuntureineen. Oulun lisäksi Pohjolan rengastien kohteita ovat Hailuoto, Syöte, Rokua Geopark, Tyrnävä, Lumijoki, Liminka, Kempele, Ii, Raahe ja Kalajoki.

Maaginen Hailuodon saari sijaitsee lyhyen lauttamatkan päässä Oulusta. Hailuodossa kannattaa tutustua ainakin Marjaniemen vanhaan kalastajakylään ja vaaleisiin, luonnontilaisiin hiekkarantoihin.

Parin tunnin ajomatkan päässä Oulusta sijaitsee peräti kaksi erilaista kansallispuistoa: Syöte ja Rokua. Kansallispuistojen lisäksi Pohjolan rengastieltä löytyy luontoliikkujille lukuisia pienempiä helmiä, kuten Markkuun luontopolku Tyrnävällä ja Kempeleen Köykkyri. Lintujen syysmuuton seuraaminen Liminganlahdella on koko vuoden kohokohtia!

Tutustu Pohjolan rengastien luontokohteisiin

Lajittele vinkit

Boy fishing / angling

Gone fishing - Kalassa

Oulu
Lomakoti Onnela

Perheiden syysloma: Irti Arjesta

Oulu
Lomakoti Onnela

Senioreiden loma: Irti Arjesta

Oulu

Go Arctic aktiviteetti - 7-ottelu

Oulu
Sun screen of a car with polaroid photos of a summer trip.

Hailuoto road trip

Oulu

Go Arctic aktiviteetti - Revontulia Koitelissa, Revontuliluento

Oulu
Sea Oulu Charter Cruise Toppila Strait

Sea Oulu tilausristeilyt

Oulu
Winter biking in Oulu.

Pyöräillen Oulussa

Oulu
People resting in Finnish woods

LuontoVoimaa metsän sylissä

Oulu
Alpaca walking in a forest

Metsäretkitalutus alpakoiden kanssa - Tule tutustumaan alpakoihin ja metsäretkelle niiden kanssa!

Kempele

Go Arctic aktiviteetti - Perinnekisat

Oulu
SUPping is nice summer activity

SUPpailua Oulun suistossa

Oulu
Winter wishing in Oulujoki delta area.

Kalaonnea Oulussa kesällä ja talvella

Oulu

Arctic Edu-Tech - Työpajat ja elämykset

Oulu
Team Path

Go Arctic aktiviteetti - Tiimipolku

Oulu

Go Arctic aktiviteetti - Tervaolympialaiset

Oulu

Go Arctic aktiviteetti - Koitelin tiimipolku

Oulu
Rock The City Adventure Game

Rock The City Oulu -kaupunkiseikkailu

Oulu
Heimopäällikkö Go Arctic

Go Arctic aktiviteetti - Heimopäällikkö

Oulu

Go Arctic aktiviteetti - lumikenkäily/liukulumikenkäily

Oulu
Fish tern at Bothnian bay

Koe suomalaisen luonnon ihmeet

Oulu