5 tapahtumaa, joista Oulu tunnetaan! Oulun tapahtumat hurmaavat omintakeisuudellaan

Oulu on eläväinen tapahtumakaupunki, joka tunnetaan omintakeisuudestaan. Vai miltä sinun mielestäsi kuulostavat ilmakitaransoiton mm-kisat, festivaalit jäätyneellä merellä tai kilpailu, jossa yrittäjät pitchaavat ideoitaan hyytävässä avannossa nököttäen? Ei olekaan ihme, että Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026! Listasimme 5 erilaista tapahtumaa, joista Oulu tunnetaan. Monessako näistä sinä olet vieraillut – ja mihin suuntaat seuraavaksi?

Lisää suosikkeihinKatso kaikki suosikkisi

1. Ilmakitaransoiton MM-kisat: oululaista huumoria ja maailmanrauhaa

Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään Oulussa elokuussa joka vuosi. Kyllä, luit oikein: ilmakitaran! Kilpailijat ympäri maailman kokoontuvat elokuussa Ouluun, ja päätapahtuman aikaan Rotuaari on tupaten täynnä ihmisiä ja mukaansatempaavaa tunnelmaa.

Ilmakitaransoiton MM-kisojen tarkoitus on edistää maailmanrauhaa. Kisan ideologian mukaan sodat loppuvat, ilmastonmuutos pysähtyy ja pahat asiat katoavat, jos kaikki maailman ihmiset soittavat ilmakitaraa. Tämän vuoksi kaikki ihmiset kutsutaan kilpailun päätteeksi soittamaan ilmakitaraa yhtä aikaa, maailman pelastamiseksi.

Ilmakitaransoiton MM-kisat on osa monitaidefestivaali Oulun juhlaviikkoja, joka kestää koko elokuun ajan. Kaupunki on tuolloin täynnä erilaisia festivaaleja ja tapahtumia aina Elojazzista ja Oulun Musiikkivideofestivaaleista Taiteiden yöhön. Tapahtumarikas elokuinen Oulu onkin ehdottomasti vierailun arvoinen!

Tutustu tarkemmin

2. Lumo-valofestivaali: valoa ja lumoavaa luovuutta marraskuun keskellä

Oulun marraskuinen valofestivaali on nimensä mukaisesti lumoava! Ensimmäinen valofestivaali järjestettiin Oulussa nimellä Valoa Oulu! jo vuonna 2013. Tämän jälkeen valofestivaali on kasvattanut kokoaan ja suosiotaan, ja nykyään viikonlopun mittainen tapahtuma tuo kaupunkiin tasokkaita kansainvälisiä valotaiteilijoita teoksineen. Suosituilla Lumo-valofestivaaleilla oli vuonna 2023 jopa yli 100 000 vierailijaa!

Valotaideteokset sijoittuvat Oulun keskustan alueelle. Viime vuosina erityisen näyttäviä ovat olleet muun muassa Oulun tuomiokirkon ulkoseinään heijastetut videoteokset. Osa Lumo-festivaalin taideteoksista jää pysyviksi teoksiksi kaupunkiin. Seuraava valofestivaali järjestetään 22.-24.11.2024.

Tutustu tarkemmin

3. Qstock: Pohjois-Suomen suurimmat festarit

Ensimmäistä Qstock-festivaalia vietettiin vuonna 2003. Pienimuotoiseksi kaavailtu tapahtuma keräsi yli 7 000 kävijää odotetun 3 000 sijaan. Seuraavassa kolmessa vuodessa festivaalista kasvoi noin 20 000 kävijää vuosittain keräävä tapahtuma.

Nyt Qstock on ollut loppuunmyyty jo kymmenenä kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Vuonna 2019 kävijäennätys rikkoontui, kun tapahtumaan saapui 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana. Qstock juhli 20-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023. Juhlavuosi sai hienon huipennuksen, kun Qstock voitti lokakuussa 2023 Music x Media Industry Awards -gaalassa Vuoden Festivaali -palkinnon.

Ensi kesänä Qstock järjestetään 26.–27.7.2024 ja esiintyjinä ovat muun muassa The Prodigy, Zara Larsson, Kuumaa ja Haloo Helsinki!.

Tutustu tarkemmin

4. Frozen People Festival: teknoa ja taidetta jäätyneellä merellä

Frozen People Festivalia on sanottu oululaiseksi versioksi Burning Man -festivaalista. Frozen People on elektronisen musiikin ja pohjoisen taiteen festivaali Oulun Nallikarissa. Tapahtuma järjestetään sääolosuhteita uhmaten talvella Perämeren jäällä. Jäätynyt meri tarjoaa brutaalit ja ainutlaatuiset arktiset olosuhteet maailman hyytävimmille tansseille ja taide-elämyksille.

Vuosittaisen musiikkiohjelman muodostavat paikalliset ja kansainväliset lahjakkuudet. Taidesisällöissä näkyvät niin performanssit, installaatiot, valotaide kuin erilaiset osallistavat ohjelmanumerotkin. Frozen People on kokemus, jota et halua jättää väliin!

Frozen People toteutetaan seuraavan kerran maaliskuun alussa 2025.

Tutustu tarkemmin

5. Polar Bear Pitching: maailman coolein startup-tapahtuma

Polar Bear Pitching on poikkeuksellinen startup-tapahtuma, ja ennen kaikkea pohjoisen sisun näyttämö koko maailmalle. Tapahtumassa yrittäjät esittelevät liikeideoitaan tuomaristolle, sijoittajille ja yleisölle Itämereen tehdyssä avannossa seisten. Säännöt ovat yksinkertaiset: yrittäjä saa puhua niin kauan kuin ikinä haluaa, kunhan kykenee pysyttelemään hyisessä avannossa koko puheensa ajan!

Polar Bear Pitching on yhtä aikaa kilpailu parhaasta suorituksesta sekä väylä saada näkyvyyttä ja rahoitusta omalle yritykselle. Tapahtuma sisältää finaalin lisäksi konferenssin, jonka ohjelmassa on inspiroivia puheita startup-maailman suurilta nimiltä, verkostoitumista sekä iltajuhlia ja muita oheistapahtumia.

Polar Bear Pitching järjestetään Oulussa tavallisesti helmi-maaliskuun taitteessa.

Tutustu tarkemmin

Katso tulevat tapahtumat tapahtumakalenterista!

Kaipaatko toimintaa, uutta tietoa, helpotusta kulttuurinnälkään tai jotain ennenkokematonta? Aina on tilaa ainakin yhdelle oululaissävytteiselle tapahtumakokemukselle! Löydät kaikki tapahtumat kootusti Visit Oulun tapahtumakalenterista.

Katso tapahtumakalenteri