Top 5 nähtävyydet Oulussa

 

Toripolliisi

Toripolliisi-patsas valvoo toria yli satavuotiaan kauppahallin edessä. Vanttera hahmo on Oulussa vierailijoiden suosittu selfiekaveri.

 

Oulun tuomiokirkko

Oulun tuomiokirkon paikalla sijaitsi alun perin 1610-luvulla rakennettu puukirkko, joka purettiin huonokuntoisuutensa vuoksi. Oulun tuomiokirkko valmistui vuonna 1777 ja sen suunnitteli Daniel Hagman Ruotsin Sundsvallista. Kirkko rakennettiin luonnonkivistä niin suureksi, että Oulun silloiset 2400 asukasta mahtuivat kaikki kerralla jumalanpalvelukseen. Oulun palo tuhosi sen puurakenteet vuonna 1822. Vain kiviseinät säilyivät ehjinä ja irtain ehdittiin pelastaa.

Nykyinen kivikirkko rakennettiin pian palon tuhoaman kirkon perustuksiin ja se valmistui vuonna 1832 C.L. Engelin uusklassisten piirustusten mukaan.

Kesäisin tuomiokirkko on avoinna ja opas paikalla kirkossa kesä-elokuussa. Tuomiokirkon kellarissa palvelee myös Kryptan kesäkahvila.

 

Kaupungintalo

Oulun kaupungintalolla on värikäs menneisyys, sillä rakennuksessa on toiminut aikojen saatossa niin Seurahuone, hotelli kuin elokuvateatterikin. Alun perin uusrenessanssihenkinen rakennus tehtiinkin Oulun palossa 1882 tuhoutuneen Seurahuoneen tilalle, jota myös Susiteetiksi kutsuttiin.

 

Ajan kulku-veistos

Kaupungintalon takana Torikadun puolella on oululaisten omakseen ottama Ajan kulku -veistos, joka kuvastaa tyypillisiä kaupunkilaisten ammatteja menneiltä ajoilta. Heillä on usein yllään paikallisten heille valmistamia pukineita. Hahmoista voit löytää myös rakastetun Martti-pojan, joka edustaa pohjoisen pääkaupungin tulevaisuutta.

 

Tähtitorni

Merenkulun opiskelijat tähysivät tähtiin vuonna 1875 valmistuneen Oulun merikoulun havaintotornissa Linnansaaressa. Alun perin koulu rakennettiin ruutivaraston räjähdyksessä vuonna 1793 tuhoutuneen Oulun linnan korjatuille perustuksille.

Pastellin väreissä hehkuva upea Tähtitorni on toiminut kesäkahvilana vuodesta 1912 asti. Aina vapusta eteenpäin siellä voi nauttia kahvikupposen, ostaa kesälukemista ja tutustua esillä olevaan taiteeseen. Tornista avautuu näkymät myös Merikoskelle, joka oli 1800-luvulla vapaana virratessaan iso koitos taitavillekin tervaa kuljettaville soutajille.

Linnan kellari kutsuu kävijöitä kesäisin tutustumaan linnan historiasta kertovaan näyttelyyn. Linnansaaresta kaupungin puolelle vievää salaista käytävää on etsitty vuosisatoja. Löydätkö sinä sen?

Voisit olla myös kiinnostunut näistä!