Upptäck Uleåborg med omnejd: Upplev sommarens charm i norra Finland 

Bara en dryg timmes bilresa från den svenska gränsen ligger denna pärla i norra Finland inbäddad vid havet. Uleåborg, landets femte största stad och Europas kulturhuvudstad 2026, välkomnar sina besökare till en fascinerande blandning av maritim charm och pulserande stadsliv. Utmärkta möjligheter till bilresor och en sommarkalender full av evenemang gör att det finns något för alla. Här finns familjevänliga aktiviteter som till exempel en nöjespark för barn, en vattenpark och den natursköna ön Turkansaari. I Uleåborg kan man prova på en mängd olika aktiviteter som bland annat cykling och kajakpaddling längs flodmynningen, utforska sommaröppna kaféer och restauranger och fördjupa sig i den perfekta blandningen av natur och stadsliv.

Add to favouritesShow all favourites

Nallikari, nära havet: Allt du kan önska dig av en semester

Nallikari strand, bara ett stenkast från Uleåborgs centrum, kallas ofta för ”Nordens riviera”. Mysiga campingplatser, eleganta stugor och det helt nya Nallikari Aalto Apartment Hotel med fantastisk havsutsikt, erbjuder övernattningsmöjligheter av alla slag. Njut av en varierad meny på Nallikari, med allt från skandinaviska rätter på Nallikari Restaurant till italienska delikatesser på den nyöppnade Bistoria Patio. För äventyrslystna erbjuder Nallikari Safaris kajak- och cykelturer, medan naturälskare kan utforska områdets natursköna stigar. Man kan hyra traditionella finska Jopo-cyklar och kanoter av Oulu Safaris i Nallikari. Dessutom finns familjevänliga attraktioner som nöjesparken Vauhtipuisto och stadståget Potnapekka, som börjar i Nallikari och tar dig med på en resa genom den somriga staden. Nallikari är känt för sina vackra solnedgångar och pittoreska strandpromenader, och är ett populärt resmål som uppskattas av både lokalbefolkningen och turister. Nallikari ligger inte långt ifrån centrum och olika sevärdheter, som stadsparker och museer, man kan antingen promenera eller cykla.

För mer information

Strosa runt i Uleåborg: Flodmynning, stadsparker och sommarkaféer

Uleåborg är omgiven av natur och är en kompakt stad som lockar till upptäcktsfärder till fots, på cykel eller med kajak. Floden och havet omfamnar landskapet och Uleåborgs grönska erbjuder en lugn miljö för utomhusäventyr. Den avslappnade atmosfären i Uleåborg betyder att man aldrig har bråttom. Här är det lätt att ta det lugnt och njuta av ögonblicket. Och med ett stort urval av utmärkta restauranger lär matälskarna bli bortskämda med ett stort urval. Om somrarna kan man ta sig fram på stadens utmärkta cykelvägar, som slingrar sig genom parker och längs vattnet. Pittoreska sommarkaféer som ligger utspridda över hela staden är perfekta ställen att koppla av på med en kopp kaffe eller något sött. För en unik upplevelse kan du hyra en kanot/kajak eller SUP-bräda och glida fram längs floden och upptäcka stadens hemliga platser. Och när det är dags att koppla av erbjuder Uleåborgs lockande parker perfekta miljöer för picknick i solen. I Uleåborg är naturen och stadslivet i harmoni med varandra, vilket ger minnesvärda upplevelser i stadens vackra landskap.

Läs mer

Roadtrip till den arktiska kusten: mer än tio spännande resmål i närheten

Uleåborg ligger vid Pohjola-rutten, som har elva olika destinationer i norra Finland, vilket gör det till ett perfekt sommarresmål för roadtrips. Bekanta dig med stränder och fjäll, våtmarker och skogar, sjöar, floder, Bottenviken och nationalparkslandskap. Upplev den autentiska kulturen som präglas av den lokala naturen, historien och människorna. Du kan resa längs Pohjola-rutten med bil, husvagn, cykel eller kollektivtrafik.

För mer information

Roliga äventyr: Från nöjesparker för barn till upplevelser i naturen

Uleåborgs sommar är fylld av barnvänliga aktiviteter som garanterar massor av nöje för hela familjen. Nallikari strand är ett förstahandsval, med sitt trygga grunda vatten som är perfekt för små simmare. I närheten finns också nöjesparken Vauhtipuisto för barn. För ett unikt vattenäventyr finns Lappis flytande vattenpark med uppblåsbara rutschkanor och trampoliner. Gården Linnanrata med alpackor erbjuder skogsvandringar med söta alpackor. Upplev historien på Kierikki stenålderscenter och Turkansaari friluftsmuseum, med interaktiva utställningar som ger besökarna en inblick i Uleåborgsregionens rika kulturarv. Från traditionella bondgårdar till betande får – kan barnen utforska historien samtidigt som de njuter av den vackra omgivningen. Om det skulle regna, kan man ge sig ut på äventyr i inomhusaktivitetsparken Superpark eller klättra upp till nya höjder på klättercentret Uleåborgs klättercenter. Med barnvänliga restauranger och övernattningsmöjligheter runt om i staden är det lätt för föräldrar att planera stressfria utflykter med sina småttingar i Uleåborg.

Upptäck Uleåborgs charmiga sommar: Allt från flytande bastu till flodtaxi

Sommar i Uleåborg och dess omgivningar är en lekplats för underfundiga läckerheter. Föreställ dig en flytande bastu, som Koivurannan Saunalautta, en flytande bastuflotte som försiktigt guppar fram längs floden och erbjuder ett unikt finskt sätt att koppla av mitt i naturens skönhet. Samtidigt erbjuder flodtaxin Sea Oulu ett nytt färdsätt som kör passagerare till livliga sommarterrasser och erbjuder fantastiska vyer över flodmynningens landskap. Man kan också utforska stadsbilden från ett unikt perspektiv ombord på det omtyckta miniatyrtåget Potnapekka, som är en favorit bland både barn och vuxna. Missa inte Karlö Brewery (Hailuodon Panimo), som ligger på den vackra ön Karlö. Restaurangen är känd för sitt hantverksöl och ligger i en vackert restaurerad byggnad, som har utsetts till Finlands vackraste bryggerirestaurang. På den charmiga ön Pikisaari, bara en kort promenad från Uleåborgs salutorg, har de även en annan lokal. Denna pub är känd som Mallassauna och erbjuder mysiga utomhusbastur som gästerna kan njuta av.

Läs mer

Evenemang och festivaler: Är din luftgitarr redo för lite rock and roll?

Uleåborgs sommar är full av roliga evenemang och festivaler för alla smaker. En höjdpunkt är VM i luftgitarr i augusti, dit människor från hela världen kommer för att visa upp sin förmåga att spela på luftgitarr. Men detta är bara början! Här finns matfestivaler, konserter, konstutställningar, sportevenemang och mycket mer. Uleåborg är fylld av energi och spänning och bjuder på något roligt för var och en. Med sin rika kulturella scen och sitt varierade utbud av aktiviteter är det inte konstigt att Uleåborg har utsetts till Europeisk kulturhuvudstad 2026. Så ta med dig din luftgitarr och delta i Uleåborgs dynamiska evenemang och festivaler!

Se evenemangskalendern

Kom och upplev Finland så som du aldrig har upplevt Finland tidigare.

Nedan följer en snabb översikt över Uleåborg, Finland!

  • Bara en timmes bilresa från den svenska gränsen (Haparanda) och nås även med färja från Umeå till Vasa (fyra timmars bilresa eller tågresa från Vasa)
  • Den femte största staden i Finland med en befolkning på cirka 212 000 invånare
  • Nominerad till Europas kulturhuvudstad 2026
  • Ligger vid havet och vid den Botniska kustvägen
  • Universitetsstad, känd för högteknologi (bl.a. Nokia och Oura)
  • Platsen för unika, kreativa evenemang som VM i luftgitarr och Polar Bear Pitching
  • Ligger i en fantastiskt vacker natur: med två nationalparker i närheten!