Brahestad

Brahestad

Havet och skärgården, det gamla trästadsområdet med mysiga gränder, det rika kulturlivet, de levande museerna och de otaliga evenemangen under året skapar en utmärkt inramning för ett intressant besök i den historiska staden.

Gamla Brahestad är en av de bäst bevarade trästäderna från 1800-talet i Finland. På området finns det cirka 150 gamla bostadshus och cirka 200 ekonomibyggnader. Du kan känna historiens vingslag när du promenerar längs gränderna i Gamla Brahestad och lyssnar till guidens berättelser om Gamla Brahestad och dess invånare. Gör en tidsresa till 1800-talet på kaféet i Langin Kauppahuone, där mamsellerna serverar dig läckra bakverk eller du kan slå dig ner och beundra det glittrande havet på trappan till Finlands äldsta lokalmuseum, Packhus. Brahestads museums mest berömda sevärdhet, världens äldsta bevarade dykardräkt med namnet Wanha Herra, finns utställd på dykningsavdelningen i museet Kronomagasinet.

Brahestad är stolt över sin natur och tillhandahåller mångsidiga utflyktsmöjligheter på såväl promenadstigarna i Vihanti som vandringslederna i Hummastinvaara. Brahestads verkliga pärla, Brahestads skärgård som utsågs till Årets utflyktsmål 2016, ligger endast ett stenkast från Gamla Brahestad. Du kan ta dig till den unika skärgården med eget båt, genom att hyra en kajak vid paddlingscentret Pikkulahden melontakeskus eller ta en båt som avgår från museistranden. I Brahestads skärgård kan du solbada på sandstränderna på öde öar, se lamm som är ute på bete, smaka på smultron, spana in havsörnar och gråsälar och åka på en fisketur. På vintern kan du njuta av de många utflyktsmöjligheter som det isbelagda havet erbjuder. När det stormar på vintern bildas det ibland packisformationer höga som hus i yttre skärgården. Deras uppkomst hör till de mest fascinerande naturfenomenen.

Brahestad har satsat stort på digitalisering inom turismen. Du kan lyssna på berättelser om Gamla Brahestad och Brahestads skärgård i lugn och ro i hemmasoffan genom att ladda ned appen Glopas, en ljudguide, till din telefon. Du får njuta av mångsidig konst i skulpturparken Kari Juvan veistospuisto, på utställningarna i Galleria Myötätuuli och i flera hemateljéer.

Brahestad – de många möjligheternas turiststad – ligger överraskande nära. Du tar dig med bil från Uleåborgs flygplats på under 60 minuter. Om du åker tåg ska du stiga av vid stationen i Vihanti. Med buss tar du dig ända till centrum. I staden finns alla tjänster nära till hands på promenadavstånd och med hyrbil eller -cykel tar du dig mer vida omkring. Här finns gratis parkeringsplatser för oss alla.

Visit Raahe
@visitraahe #visitraahe
matkailu (at) raahe.fi
+358 44 439 3240

Se mer